Puromuz3.com: Kaliteli Puro
Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün kıtaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak mevsuk, esnek ve tatlı bir gestaltda olmalı, anlı şanlı bir aromaya ve intizamlı yanmayı sağlayacak cihetıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile de Latince “pürus” (saf nezih ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey erdemli oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en uygun purolar olarak nitelendirilseler de birbir hayli mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro ciğererken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey sahih bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet sahih bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız zevk yada zevk maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. kül hıfız ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve ciğerime anık beğenmek ciğerindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro nem değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde ciğerilen bir puro ülkü nem değerlerinde ciğeriliyor kabul edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede aslında bu nem değerleri de kimisine göre gayet yarar ve ciğerilebilir en dört dörtlük değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan zevk almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken farklı bir isim bu nem değerinin puroya efsus edilen bir kırat bulunduğunu ve asla ciğerilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk nem farkı beyninde gidip gelmeden cemi aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değmeslekimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize göre bu nem değerleri neyi değmeslektirmektedir diye soracak olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, tütün azalır ve ciğerimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, ciğerimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna hengâm ve deney ile karar vereceksiniz. Size kimesne en uygun kırat bu ve bu değerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız madde ortalama 6 kamer içerisinde mesleklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem verme üzerine oturmuş bu mekanizma sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı ciğerin belirli bir hengâm içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca ziyade sıcaklık değmeslekimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti uydurmak ciğerin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu kırat iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz erdemli nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hengâm farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kesiksiz ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile bile yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek ciğerin en uygun opsiyon olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem alma hem nem verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. Geceleyin gün yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde erdemli nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak durağan bir nem kıymeti sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.