Puromuz3.com: Puro
Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün sunumçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak metin, esnek ve hafif bir kuruluşda olmalı, aynalı bir aromaya ve derneşik yanmayı sağlamlayacak tarafıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pürus” (saf hijyenik ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 seneındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı faik miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yerinde purolar olarak nitelendirilseler de biryoğun uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaer en nazarıitibar etmesi gerekilen şey sevap bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sevap bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tabiat yada kâm maalesef mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. tam hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve muhtevaime apiko musallat olmak muhtevaindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde muhtevailen bir puro ülküsel nem değerlerinde muhtevailiyor kabul edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine için gayet makul ve muhtevailebilir en mükemmel değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan tabiat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken değişik bir eş bu nem değerinin puroya yazık edilen bir paha bulunduğunu ve asla muhtevailmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk nem başkalıkı beyninde gidip gelmeden daima aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişimi purolarına pert verebilir. Böyle bir mübadele yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değiştirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, kötü azalır ve muhtevaimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, muhtevaimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna zaman ve deney ile karar vereceksiniz. Size kimesne en yerinde paha bu ve bu değerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız öz vasati 6 ay içerisinde işlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tesviye üzerine müesses bu dizge sıcaklıktan bağımsız olmadığı muhtevain muayyen bir zaman içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca okkalı suhunet değişimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem kıymeti çıkarmak muhtevain tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu paha iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz faik nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o zaman değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içine dağıtılır ve nem in daima ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile alay malay gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek muhtevain en yerinde opsiyon olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Geceleyin gündüz yada zaman geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde faik nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.